פסיכותרפיה לימודים, CBT: כל מה שרציתם לשאול
מכיוון ששאלה זאת נשאלת רבות אנא קראו בעיון סעיף זה.
נכון להיום, למיטב ידיעתנו, אין חוק פסיכותרפיה לימודים והסמכה. מכאן שאין שום גורם שיכול להסמיך מבחינה חוקית פסיכותרפיסטים. מכאן ששום בית ספר לפסיכותרפיה אינו יכול להסמיך את תלמידיו לעסוק בפסיכותרפיה.
בהעדר חוק יכול לכאורה כל אדם לקרוא לעצמו פסיכותרפיסט ולא יימצא כעובר על החוק.
מכאן שהתכנית אינה מסמיכה מטפלים מבחינה חוקית להיות פסיכותרפיסטים (כפי ששום תכנית אחרת אינה מסמיכה פסיכותרפיסטים).
ישנם חוקים למקצועות שונים. לדוגמה פסיכולוג חייב לפעול במסגרת חוק הפסיכולוגים, פסיכיאטר חייב לתפקד במסגרת החוקים הקשורים לרפואה וכך גם במקצועות אחרים.
אנו מצפים שכל תלמיד המסיים את תכנית ההכשרה, יפעל במסגרת החוק ובדרך המקובלת על בסיס המקצוע האקדמי שיש לו.
ישנן אגודות שהגדירו לעצמן עקרונות להסמכת חברים המעוניינים להתקבל אליהן כחברים.
תכנית ההכשרה הדו שנתית עומדת בדרישות הקבלה לחברות באיט"ה – איגוד המטפלים ההתנהגותיים קוגניטיביים והתכנית התלת שנתית הנפרדת עומדת בדרישות האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה וזאת מבחינת היקף חומר הלימוד ומספר שעות הלימוד הנדרשות.
לכל אחת מהאגודות הללו יש עדיין דרישות נוספות לקבלה לחברות בהן, הקשורות למספר שעות ההדרכה, ולמקצוע האקדמי של המועמד. כך לדוגמה בכדי להתקבל לאיט"ה בנוסף להשלמת הלימודים בתכנית, יש להשלים 100 שעות הדרכה שמתוכן לפחות 50 שעות פרטניות.
קשה להיות אובייקטיבי כאשר באים לתאר את יתרונותיה של תכנית ההכשרה ביחס לתכניות אחרות שבוודאי גם בהן משקיעים לא מעט מאמץ
יחד עם ניתן להדגיש כמה נקודות חשובות
- תכנית ההכשרה שלנו היא הוותיקה מבין תכניות ההכשרה הקיימות בתחום בארץ וב2021 פותחת את המחזור העשרים שלה
- במהלך השנתיים עוברים התלמידים כ 400 שעות לימוד ולעיתים אף יותר , זאת הרבה מעבר למספר שעות הלימוד הנלמדות בתכניות הכשרה אחרות
- בתכנית מלמדים מגוון רחב מאד של יותר מארבעים מרצים, שהם מבכירי אנשי המקצוע בתחום ורובם ככולם הינם מומחים ומדריכים מוכרים באיט"ה. מגוון רחב כזה לא קיים בשום תכנית אחרת ומאפשר לתלמידים לפגוש שפע של מרצים מעולים.
- התכנית מוכרת לגמול השתלמות דבר שלמיטב ידיעתי לא קיים כמעט בשום תכניות הכשרה אחרות
- התכנית התלת שנתית מוכרת כבית ספר לפסיכותרפיה ע"י האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה ומוכרת כהשתלמות ברורה לפסיכולוגים ע"י הפ"י דבר שלמיטב ידיעתי לא קיים במרבית התכניות אחרות
- התכנית מוכרת לגמול אישי לאופק חדש ולשנת שבתון לעובדי מערכת החינוך.
- את התכנית סיימו עד כה כאלפיים תלמידים וכיום לומדים בה קרוב לארבע מאות תלמידים בכל המסגרות והקורסים גם יחד. תלמידים אלה יסיימו את לימודיהם השנה או בשנה הבאה. מרבית התלמידים הללו לאורך כל השנים הביעו שביעות רצון גבוהה מהלימודים ובזכותם ממשיכים להירשם לתוכנית תלמידים רבים. מומלץ להסתכל גם בסעיף המלצות התלמידים באתר
מהניסיון שלנו כל התלמידים שלנו למדו בעבר פסיכופתולוגיה אך מעטים מה באמת יודעים פסיכופתולוגיה. זהו תנאי הכרחי חשוב ומקדים ללימודים אצלנו.
רבים מציגים בפנינו את הציונים במבחן שעשו בפסיכופתולוגיה באוניברסיטה אך הדבר אינו מעיד דבר על ידיעותיהם בפועל.
מדובר בקורס מעולה בהנחיית ד"ר אפרת שדך או מר רונן קובלסקי שניהם מהמעולים שבמרים שלנו.
קורס מבוא לפסיכופתולוגיה. בשנה א' מתקיים קורס מבוא לפסיכופתולוגיה עם דגש על DSM5 בין השעות 12:15 ל13:45 או בין השעות 14:15 ועד 15:45 בימי חמישי בבית סוראסקי בתה"ש .
הקורס חשוב ביותר ללימודי התוכנית ומהווה בסיס לשאר הלימודים בתוכנית.
רק פסיכולוגים קלינים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאלים MA קליני יהיו פטורים מהקורס וזאת רק אם ויעברו בהצלחה מבחן סינון בפסיכופתולוגיה.
הקורס מתווסף רק בשנה הראשונה וכרוך בעוד שעתיים של לימוד ובעלות נוספת. ישנם תלמידים שלא נרשמים לתכנית בגלל הקורס הזה ולעניות דעתנו זוהי טעות קשה. לא מדובר בעונש אלא בתהליך לימודי חשוב ביותר וחבל שיש כאלה הרואים בתוספת מקצועית זאת סיבה שלא ללמוד אצלנו.
הדרישות למטפלים בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית בארץ הולך וגדל.
הדבר נכון לגביי כל האזורים בארץ ובמיוחד קיים חוסר במטפלים בצפון ובדרום.
אין לנו ספק שכל מי שמסיים את תכנית הלימודים יוכל למצוא עבודה בתחום זאת כמובן בתלות בכישוריו הטיפוליים
נשמח לייעץ ולעזור לתלמידנו בעניין זה כמיטב יכולתנו
להערכתי מטפל הרוצה לעסוק בטיפול התנהגותי קוגניטיבי חייב לעבור הכשרה ארוכה ומעמיקה ולא קורס קצר.
ישנם רבים החושבים שהגישה ההתנהגותית קוגניטיבית היא גישה שטחית ושניתן ללמוד אותה תוך זמן קצר ובקלות רבה. זוהי כמובן גישה מתנשאת שאין לה קשר למציאות.
רוב המטפלים בארץ הוכשרו במסגרת לימודיהם והתמחותם בגישה הפסיכו דינמית וזאת לאורך שנים רבות עם מאות שעות הדרכה.
כל מטפל פסיכו דינמי שמכבד את עצמו, לאחר שסיים את לימודיו באוניברסיטה ואת התמחותו המעשית, ממשיך בבית ספר לפסיכותרפיה לימודים של טיפול פסיכו דינמי למשך שלוש שנים נוספות, כל זאת בכדי שיוכל לדעת שהוכשר כיאות לטפל בגישה הפסיכודינמית
מאידך יש בהם לא מעטים החושבים שבכדי להיות מטפל מוכשר בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית דיי לו בהשתלמות קצרה…
הגישה הפסיכו דינמית שולטת בארץ במשך שנים ורבים מנציגיה במיוחד בקרב הפסיכולוגים הקליניים עוסקים במלחמה להצר את הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית מלתפוס מקום בולט בקרב המטפלים בארץ (זאת כמובן בהסוואה כזאת או אחרת)
בוא נניח רק לרגע שהגישה השלטת בארץ שנים רבות הייתה דווקא הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית וכל מי שלמד בארץ טיפול באוניברסיטה למד ועסק רק בגישה ההתנהגותית קוגניטיבית. והנה יום אחד הגיעה הגישה הפסיכו דינמית לארץ ויהיו מטפלים התנהגותיים קוגניטיביים שיחשבו שמספיקה סדנה קצרה ללימוד טיפול פסיכו דינמי שלאחריה יוכלו לעסוק בו ולשלב את הגישה הפסיכו דינמית בטיפוליהם כרצונם.
כמובן שדבר כזה לא ייעלה על הדעת. בכדי להיות מוכשר בגישה הפסיכו דינמית יש לעבור הכשרה של שנים.
ומדוע לא להפך???
ישנם מטפלים רבים המחפשים לעשות קורסים קצרים בטיפול התנהגותי קוגניטיבי בכדי שיוכלו להכריז על עצמם כמטפלי CBT. ישנם לא מעט מוסדות המארגנים לעצמם סדנה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי של 40 או 60 שעות ע"י מרצה שבה ומרצה לצוות ובכך הם מעריכים שהכשירו את הצוות שלהם בגישה הטיפולית הזאת. מערכות גדולות כולל כל קופות החולים ארגנו ומארגנים קורסי אינסטנט זולים בכדי להכשיר את כל המעוניין בכך בטיפול התנהגותי קוגניטיבי. להערכתנו בדרך כלל מי שעובר השתלמויות כאלה ובסופו קורא לעצמו מטפל התנהגותי קוגניטיבי עושה זילות של הגישה ומשתמש בה לרעה.
הדבר נכון גם לגביי כל מיני מטפלים העושים עבודה 'אקלקטית' וטוענים שהם עושים הכול ומשלבים בטיפוליהם ביחד עבודה פסיכודינמית ועבודה קוגניטיבית התנהגותית. בכדי להיות מטפל שמסוגל לעשות עבודה אקלקטית הוא חייב להיות מטפל מנוסה ביותר שהתמחה בצורה מעמיקה בנפרד בגישות הטיפוליות השונות שבהן הוא מטפל ויש לו אכן את הידע והניסיון לשלב ביניהן בעת הצורך. בפועל יש מעטים כאלה
לצערי ישנם הרבה מטפלים פסיכו דינמיים שטוענים שהם עושים גם טיפול התנהגותי קוגניטיבי בכדי למצוא לעצמם מטפלים נוספים מבלי שעברו הכשרה ראויה
לסיכום ברור לנו לחלוטין שבכדי להיות מטפל התנהגותי קוגניטיבי מוכשר יש לעבור תכנית הכשרה ארוכה ומקיפה
אנו מקבלים לתכנית מגוון רחב של מקצועות טיפוליים שכולם עומדים בדרישות הקבלה לאיט"ה – איגוד המטפלים ההתנהגותיים קוגניטביים למעמד של חבר מומחה או חבר באיגוד.
רוב התלמידים הינם פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים אך בנוסף מתקבלים גם מטפלים באומנות, מרפאות בעיסוק, קרימינולוגים קליניים, אחיות פסיכיאטריות ויועצות חינוכיות. אין אנו מקבלים מטפלים שאינם בעלי תואר אקדמי בתחום טיפולי וגם לא בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה
אנו מקבלים גם מורות לחינוך מיוחד ויועצות פחות מנוסות רק למגמה ייחודית למטפלים במערכות חינוכיות שבה מושם דגש על ההכשרה מאד הדרגתית ומיועדת להתערבויות טיפוליות רק עם ילדים בבית הספר.
מגוון בעלי המקצוע הלומדים אצלנו יוצר חוויה של העשרה הדדית הן מבחינה מקצועית והן מבחינה חברתית
באופן טבעי קיימים לעיתים פערים של יידע וניסיון בין התלמידים אך מהניסיון שלנו הדבר אינו פוגע ברמת הלימודים
כל אחד מהתלמידים לומד ומתקדם בהתאם לרקע שלו והשקעתו בלימודים
כל אחד מתפתח ומתקדם גם בעזרת המדריכים האישיים או הקבוצתיים שיש לו כשהוא מקבל הדרכה על הטיפולים שהוא עושה בפועל האווירה הכללית של כבוד הדדי בין התלמידים וחוסר ההתנשאות של בעלי מקצוע מתחום אחד על תחום אחר הם הבסיס ללמידה פורייה
אגב לעיתים דווקא מטפלים ותיקים בעלי ניסיון רב הבאים מתחום הטיפול הפסיכו דינמי מתקשים בלמידה וביישום הגישה הרבה יותר ממטפלים צעירים וחסרי ניסיון הנפגשים עם הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית כשיטת טיפול ראשונה, כיוון שחלק מהם צריכים לעבור שינויים מהותיים וקשים בכל גישתם הטיפולית.
תלמידים רבים הנרשמים לתכנית מודאגים מרמת הדרישות של התכנית. חשוב לזכור שאנו מצפים מכל תלמיד להשקיע בלימודים, לקרוא את החומר המקצועי ולעשות את העבודות הנדרשות. יחד עם זאת כמובן שכל אחד קורא ולומד כמיטב יכולתו
התכנית פותחת בפני התלמידים, מעבר לשעות ההרצאה בכיתה, כמויות עצומות של מאמרים, מצגות, שאלונים, פרוטוקולים טיפוליים וכיו"ב, אך אנו משאירים לכל תלמיד להשקיע בקריאה כרצונו וכל אחד מתקדם בהתאם לרמתו ולרמת המוטיבציה שלו להשקיע.
ישנם מספר מבחנים בסגנון אמריקאי שעל התלמידים לעבור בשנת הלימודים הראשונה: מדובר במבחנים בקורס מבוא לטיפול התנהגותי שבהנחיית ד"ר יאיר אברהם ובקורס מבוא לטיפול קוגניטיבי בהנחיית ד"ר סרג'יו מרצ'בסקי
בנוסף נדרשים התלמידים לעשות תרגילים טיפוליים מעשיים במהלך היותם בקבוצות התרגול שבשנה הראשונה
התלמידים מתבקשים לדווח בכתב על מקרה טיפולי בשנה הראשונה ללימודיהם ובסוף השנה השנייה עליהם להציג מקרה סיום לפני הכיתה ובנוסף להגיש אותו בכתב במתכונת מלאה
להערכתנו כל העבודות והמבחנים אינם קשים במיוחד ובאים לבחון הבנה של הנעשה בשיעורים ויכולת בסיסית בתחום הנלמד.
עד כה בדרך כלל אין נכשלים במבחנים