התכנית הישראלית לטיפול התנהגותי קוגניטיבי פותחת תוכנית הכשרה למטפלים במערכות חינוכיות, השמה דגש על התערבויות קוגניטיביות התנהגותיות בבית הספר ומיועדת למורות מנוסות לחינוך מיוחד MA וליועצות חינוכיות.
יפתח מחזור אחד בימי ראשון בשבוע בין השעות 15:00 ועד 20:30 חלקו בזום וחלקו פרונטלית בקומה השלישית של בית הספר לסיעוד שבמתחם בית החולים תל השומר. התוכנית תחל ב 27.10.2024 ותתקיים בחלקה פרונטלית ובחלקה בזום בשאיפה לכמה שיותר מפגשים פרונטליים. לנרשמים לפני סוף חודש מאי 2024 הנחה של 20% בתשלום.
הסבר
טיפול התנהגותי קוגניטיבי הוא טיפול הנועד להפחית מצוקה נפשית. הוא מבוסס על היכולת של האדם לערוך שינוי במערך הקוגניציות שלו (מחשבות, אמונות, תפיסות), במערך הרגשות והתחושות שלו, בד בבד עם שינוי במגוון התנהגויות המגבירות תחושות מצוקה וסבל.
טיפול זה מוגדר כטיפול קצר מועד, מכוון מטרה, בעל מטרות מדידות מוגדרות מראש ואשר עושה שימוש בהליכים שיטתיים המוגבלים בזמן. גישה זו רואה את המטופל כשותף פעיל בתהליך הטיפול, מבחינת הבנת הבעיה, פתרונה ואופן הניהול השוטף של התהליך הטיפולי.
בשנים האחרונות אנו עדים להתפתחותן של תכניות שונות במערכות חינוכיות המבוססות על תפיסותיו של הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי. תהליך זה מתרחש גם בבתי ספר מהווים מקום אידיאלי לעריכת תכניות התערבות בשל העובדה שילדים ובני נוער מבלים בין כותליהם חלק ניכר משעות הערות שלהם. בבתי הספר תכניות ההתערבות נגישות יחסית לילדים ולבני משפחותיהם, הם לא סובלים מסטיגמה שלילית המאפיינת בדרך כלל מוסדות טיפוליים ונטועים עמוק בתוך הקהילה. ואכן, ארגון הבריאות העולמי מצא שתוכניות התערבות המבוצעות במסגרת בית ספרית יש בהן כדי להשפיע באופן חיובי על בריאותם הנפשית של התלמידים ולהביא להפחתה בגורמי סיכון נפשיים. באופן זה נמצאה יעילות טובה לתכנית התערבות בית ספריות המבוססות על עקרונות ה-CBT בניסיונן לטפל בבעיות נפשיות של תלמידים, בריונות ושימוש בסמים ואלכוהול (Carta et al., 2015) ולהגביר משתני חוסן כמו ערך עצמי (Epel, Abir – Zohar, Artom& Lev – Ari, in press).
התערבויות מבוססות CBT במערכות חינוכיות, יכולות להתקיים במספר מגוון של רמות התערבות:
הכשרת יועצים ופסיכולוגים חינוכיים בהעברת תהליכים טיפוליים וחינוכיים פרטניים וקבוצתיים, מבוססים על עקרונות הטיפול ההתנהגותי קוגניטיבי.
הכשרת מורים לחינוך מיוחד בהפעלת התערבויות קצרות מועד עם תלמידים, קבוצות וכיתות, תוך שימוש בעקרונות ובכלים מבוססי CBT.
לפיכך, אנו מציעים תכנית ייחודית דו שנתית בטיפול התנהגותי קוגניטיבי להכשרת יועצות חינוכיות ואנשי חינוך מיוחד MA . חשוב לציין כי כל אחד יוכל לערוך שימוש בכלים שירכשו בהתאם למגבלות הפרופסיה שלו. המרצים בתכנית הם בחזית ההוראה והמחקר בארץ.
בשנת הלימודים הראשונה נעסוק ב:
מבוא לטיפול התנהגותי, מבוא לטיפול קוגניטיבי, מבוא לפסיכופתולוגיה, מבוא להפרעות חרדה, מבוא ל OCD, מבוא לטיפול בדיכאון, מבוא להדרכת הורים, מיומנויות חברתיות, אתיקה.
בשנת הלימודים השנייה:
הלמידה תהיה ממוקדת בטיפול בבעיות שונות הבאות לידי ביטוי גם בתוך מערכת החינוך (בעיות התנהגות, מיומנויות חברתיות, הפרעות קשב וריכוז, בעיות תקשורת, הפרעות חרדה ועוד). לפיכך, בהתייחסות לכל אחת מההפרעות הנ"ל, נתייחס הן לעבודה פרטנית, קבוצתית/כיתתית ומערכתית. תתקיים התאמה של הפרוטוקולים הטיפוליים לעבודה בתוך בית הספר ומחוצה לו.
על ההבדל בין מגמת הטיפול בילדים בימי חמישי בתל השומר ובין המגמה החדשה למטפלים במערכות חינוכיות בימי ראשון בתל השומר
אנו מקיימים מזה שנים רבות מגמת טיפול בילדים ונוער דו שנתית המתקיימת בימי חמישי בשבוע בתל השומר. במקביל אנו מקיימים מגמה למטפלים במערכות חינוך המתקיימת בבוקר של ימי ראשון ואחה"צ בימי חמישי בשבוע בתל השומר
שתי המגמות מיועדות לאנשי מקצוע העובדים עם ילדים ונוער והמעוניינים לקבל הכשרה מקצועית בהתערבויות טיפוליות CBT קוגניטיביות התנהגותיות עם ילדים ונוער. שתי המגמות הן דו שנתיות והמסיימים אותן מקבלים תעודת סיום זהה המאשרת שסיימו תכנית הכשרה בפסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית. בשתי התכניות התלמידים עוברים הכשרה בסיסית ומעמיקה בעקרונות הגישה ההתנהגותית קוגניטיבית ובמקביל נדרשים לעסוק בטיפול לפחות ב 6 מקרים תחת לפחות 52 שעות הדרכה ממדריכים מוכרים באיט"ה.
תכנית ההכשרה במגמת הטיפול לילדים ונוער בימי חמישי בשבוע, מיועדת לאנשי מקצוע מנוסים בעיקר לפסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, מטפלים באמנות, קרימינולוגים וליועצות חינוכיות מנוסות. הלימודים מכוונים לטפול בילדים ונוער אך יש בהם גם הכרות עם טיפול במבוגרים. התלמידים במגמה הם בדרך כלל אנשי טיפול מנוסים יותר שיוכלו לעסוק בטיפול בילדים ונוער גם בכותלי בית הספר וגם במסגרות אחרות חוץ לבית הספר במרפאות לבריאות נפש ועוד.
חשוב גם להזכיר שתלמידי מגמה זאת בחלקם מחויבים בלקיחת קורס נוסף ב'מבוא לפסיכופתולוגיה' שמעלה גם את עלות התכנית בשנה הראשונה ב 2000 ₪
תכנית ההכשרה החדשה במגמה למטפלים במערכות חינוכיות בימי ראשון בשבוע מיועדת לאנשי מקצוע אשר עיקר עבודתם היא במערכת החינוך או עם ממשקיה. יועצות חינוכיות, מורות לחינוך מיוחד ma, מורות המתמחות בעזרה בקשיי למידה וכדומה וכמובן לאנשי מקצוע עם תואר אקדמי טיפולי מוכר נוספים המעוניינים ללמוד באותה מגמה. במגמה זו מושם דגש מקיף אך ורק על עבודה עם ילדים ונוער סביב בעיות וקשיים של תלמידים במערכת החינוך. לפיכך ניתנו הרבה יותר שעות לימוד לתחומים אלה כולל התערבויות טיפוליות קוגניטיביות התנהגותיות פרטניות קבוצתיות ומערכתיות בילדים כולל התערבויות בצוות המורים הדרכת הורים ועוד. אין ספק שבמגמה זאת הידע הנרכש סביב התערבויות בתוך בית הספר הוא רב הרבה יותר
תהליך הלמידה במגמה זאת הוא הדרגתי יותר ומותאם יותר לניסיון הטיפול של הנרשמים. במגמה זאת גם הקורס ב'מבוא לפסיכופתולוגיה' משולב בלימודי השנה הראשונה ואינו כרוך בתוספת תשלום.
חשוב להדגיש: לגביי כל בוגרי התכניות שלנו, שאנו מצפים מכל בוגר לעסוק בטיפול בהמשך דרכו רק במקרים הרלבנטיים להכשרתו האקדמית הבסיסית